Tips voor het verwijderen van corrosie: Oorzaken, gevolgen en effectieve methoden

Tips voor het verwijderen van corrosie: Oorzaken, gevolgen en effectieve methoden

Corrosie is een probleem dat veel voorkomt bij metalen structuren en apparaten. Het kan de sterkte, het uiterlijk en de levensduur van metaal enorm beïnvloeden. Bij Holland Mineraal hebben we uitgebreide ervaring met het bestrijden en verwijderen van corrosie, en in dit artikel delen we onze beste methoden om je te helpen dit veelvoorkomende probleem aan te pakken.

Begrijp eerst wat corrosie precies is en waar het vandaan komt

Corrosie is een natuurlijk proces waarbij metalen materialen verslechteren wanneer ze reageren met stoffen in hun omgeving. Dit kan leiden tot schade die zowel zichtbaar als onzichtbaar kan zijn. Om de aanpak van corrosie effectief te plannen, is het belangrijk om de oorzaken en gevolgen goed te begrijpen.

Oorzaken van Corrosie

Corrosie kan door verschillende factoren worden veroorzaakt:

 • Chemische blootstelling: Als metalen in aanraking komen met zuren of basen, kan dat corrosie versnellen. Deze stoffen kunnen het metaal sneller aantasten.
 • Elektrochemische reacties: Wanneer metalen contact maken met stoffen die elektriciteit geleiden, zoals zout water, kunnen er reacties optreden die het metaal aantasten.
 • Weersomstandigheden: Factoren zoals de aanwezigheid van zuurstof, hoge luchtvochtigheid en vervuiling in de lucht kunnen allemaal de snelheid waarmee metalen corroderen verhogen.
 • Temperatuurschommelingen: Grote veranderingen in temperatuur of zeer hoge of lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat metalen sneller corroderen dan normaal.

Gevolgen van corrosie

De impact van corrosie kan groot zijn:

 • Structurele schade: Corrosie kan metalen verzwakken, waardoor ze minder stevig worden. Dit kan leiden tot zwakke plekken in structuren zoals gebouwen of bruggen.
 • Veiligheidsrisico's: Als een metalen structuur door corrosie verzwakt is, kan deze onder normale belasting bezwijken of kapot gaan, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen die de structuur gebruiken of erbij in de buurt zijn.
 • Economische verliezen: Het repareren of vervangen van door corrosie aangetaste onderdelen kan duur zijn. Daarnaast kan corrosie leiden tot stilstand van werkzaamheden, wat nog meer kosten met zich mee kan brengen omdat normale activiteiten onderbroken worden.
 • Slecht uitziend oppervlak: Corrosie kan metalen oppervlakken er oud en slecht uit laten zien, wat vooral een probleem is voor objecten en constructies die zichtbaar zijn voor het publiek.

"Corrosie klinkt misschien ingewikkeld, maar gelukkig kun je er echt iets tegen doen. Bij Holland Mineraal helpen we je graag te begrijpen waarom het gebeurt en hoe je het kunt stoppen. Samen zorgen we ervoor dat je metalen sterk en mooi blijven, langer meegaan en veilig zijn. Wij staan klaar om je door elk stap van het proces te begeleiden." - Sven Boonk, expert in straalmiddelen en straalinstallaties bij Holland Mineraal

Wat je moet weten over de verschillende soorten

Corrosie kan op veel verschillende manieren optreden, afhankelijk van de omgeving en de materialen. Het is goed om te weten welke types er zijn, zodat je beter kunt begrijpen hoe je jouw metalen kunt beschermen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten corrosie:

 1. Uniforme corrosie
  Dit type zie je vaak: het metaal verliest gelijkmatig materiaal over het hele oppervlak, waardoor het langzaam dunner wordt. Denk bijvoorbeeld aan roest. (lees ook: Roest verwijderen van metaal? Deze gids helpt je op weg)
 2. Putcorrosie
  Putcorrosie zorgt voor kleine, diepe gaatjes in het metaal. Het is lastig te spotten, maar kan grote schade aanrichten aan de sterkte van het metaal.
 3. Galvanische corrosie
  Gebeurt wanneer twee verschillende metalen met elkaar in contact komen in een vochtige omgeving, waardoor het ene metaal het andere sneller aantast.
 4. Spanningscorrosie scheuren:
  Deze combinatie van mechanische stress en corrosie kan leiden tot scheuren, wat soms resulteert in plotselinge breuken.
 5. Interkristallijne corrosie:
  Dit vindt plaats langs de korrelgrenzen van een metaal. Het kan gebeuren als bepaalde legeringen niet goed behandeld zijn en blootgesteld worden aan specifieke omstandigheden.
 6. Selectieve aantasting:
  Hierbij wordt een bepaald bestanddeel van een legering aangevallen en opgelost, zoals het verlies van zink in messing, wat bekend staat als ontzinking.
 7. Erosiecorrosie:
  Dit treedt op wanneer het metaaloppervlak zowel een chemische aanval als fysieke slijtage door een stromende vloeistof ondergaat.

Ik wil graag advies

Effectieve methoden voor het aanpakken van corrosie

Het begrijpen van de oorzaken, gevolgen en de soorten van corrosie helpt ons om de juiste maatregelen te nemen voor het behandelen en voorkomen ervan. Bij Holland Mineraal zetten we ons in om geavanceerde oplossingen te bieden die niet alleen huidige corrosieproblemen aanpakken, maar ook toekomstige schade voorkomen. Hieronder beschrijven we een aantal kernstrategieën die gebruikt kunnen worden om jouw metalen structuren te beschermen.

Zorgvuldige beoordeling

Voordat je begint, is het enorm belangrijk om precies te weten wat het probleem is. Start daarom altijd met een uitgebreide inspectie van de getroffen oppervlakken. Door nauwkeurig te bepalen hoe en waar de corrosie optreedt, kunnen wij een behandeling op maat samenstellen die perfect aansluit bij jouw situatie.

Speciale straalmethoden

Er zijn straaltechnieken ontwikkeld die speciaal zijn ontworpen om corrosie grondig te verwijderen. Afhankelijk van wat jouw project nodig heeft, adviseren we de juiste materialen, van zachte glasparels tot harder staalgrit. Deze aanpak zorgt ervoor dat alle corrosie effectief wordt verwijderd, ongeacht de conditie of het type oppervlak.

Beschermende coatings en verzegelingen

Na het schoonmaken van het oppervlak, is het belangrijk om het te beschermen tegen nieuwe corrosie. We adviseren speciale beschermende coatings die sterke barrières vormen tegen de elementen die corrosie veroorzaken. Zo blijft jouw metaal langdurig beschermd.

Regelmatige controle en onderhoud

Een proactieve aanpak is belangrijk om corrosie onder controle te houden. Plan daarom regelmatige inspecties en onderhoud in om ervoor te zorgen dat vroege tekenen van corrosie snel worden opgespoort en aangepakt kunnen worden. Dit helpt niet alleen de levensduur van jouw constructies te verlengen, maar voorkomt ook kostbare reparaties later.

Preventieve maatregelen

Het voorkomen van corrosie begint al bij het ontwerp en de materiaalkeuze. Een goede installatie en regelmatig onderhoud zijn daarbij cruciaal. Zorg er daarom altijd voor dat corrosiewerende middelen en geschikte coatings regelmatig worden toegepast, wat aanzienlijk bijdraagt aan de duurzaamheid van je constructies.

"Door deze stappen te volgen, kun je corrosie goed onder controle houden en je spullen beschermen. En vergeet niet, je kunt altijd bij Holland Mineraal terecht voor advies. Wij helpen je graag om je metalen sterk en veilig te houden." - Sven Boonk, expert in straalmiddelen en straalinstallaties bij Holland Mineraal

Samen corrossie aanpakken 

Het aanpakken van corrosie kan best een uitdaging lijken, maar je hoeft het niet alleen te doen. Met de juiste methoden en een beetje hulp kun je de risico's beheersen en je waardevolle metalen beschermen. Bij Holland Mineraal zijn we toegewijd om je niet alleen de benodigde kennis te bieden, maar ook de middelen om corrosie proactief en effectief te beheren.

We nodigen je uit om contact met ons op te nemen voor een persoonlijke analyse en het ontwikkelen van een onderhoudsplan dat speciaal voor jouw behoeften is samengesteld. Ons doel is om je te ondersteunen bij het onderhouden van jouw metalen structuren, zodat deze lang mee kunnen gaan. 

Ik wil graag advies

 


Dit artikel is inhoudelijk gecontroleerd door Sven Boonk, een erkende expert in de industrie met uitgebreide ervaring en een diepe kennis van straaltechnologieën en oppervlaktebehandelingsprocessen, ondersteund door de kwaliteitsnormen en innovatieve oplossingen van Holland Mineraal.

Gepubliceerd op: 16 april | Terug