Verf verwijderen van metaal met straalmiddelen: zo doe je dat

Verf verwijderen van metaal met straalmiddelen: zo doe je dat

Het gebruik van straalmiddelen om verf van metaal te verwijderen is een beproefde techniek die effectief en efficiënt is. Straalmiddelen maken gebruik van een mechanisch proces waarbij abrasieve deeltjes onder hoge druk tegen een oppervlak worden gespoten. Dit proces, bekend als stralen, helpt niet alleen bij het verwijderen van verf, maar ook bij het verwijderen van roest en andere verontreinigingen van metalen oppervlakken. Laten we dit proces stap voor stap bekijken:

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het voorbereiden van een oppervlak voordat je begint met stralen, is een belangrijke stap die vaak wordt onderschat. Een goed voorbereide ondergrond zorgt voor een efficiënter en effectiever straalproces, vermindert de kans op schade aan het metaal en draagt bij aan een beter eindresultaat. Hier volgen de uitgebeide stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je oppervlak klaar is voor stralen.

Reiniging van het metalen oppervlak

Voordat je begint met het straalproces, is het belangrijk om het metalen oppervlak grondig te reinigen. Dit zorgt ervoor dat het straalmiddel optimaal kan werken en voorkomt dat verontreinigingen het proces belemmeren. Volg deze stappen voor een goede reiniging:

1. Verwijdering van los vuil en stof:

 • Losse deeltjes: Gebruik een zachte borstel of perslucht om los vuil en stof van het oppervlak te verwijderen. Losse deeltjes kunnen het straalmiddel blokkeren en het proces minder effectief maken.
 • Stofzuigen: Voor grotere oppervlakken kan een industriële stofzuiger worden gebruikt om stof en ander los materiaal te verwijderen.

2. Ontvetten:

 • Ontvettingsmiddelen: Gebruik een geschikt ontvettingsmiddel om vet, olie en andere verontreinigingen te verwijderen. Kies een ontvetter die geschikt is voor het type metaal dat je behandelt. Voor RVS kan bijvoorbeeld een mildere ontvetter nodig zijn dan voor staal.
 • Aanbrengen: Breng de ontvetter aan met een schone doek of spons en zorg ervoor dat je het gehele oppervlak grondig schoonmaakt.
 • Spoelen: Na het aanbrengen van de ontvetter, spoel het oppervlak af met schoon water om resterende chemicaliën te verwijderen. Dit voorkomt dat de ontvetter het straalproces beïnvloedt.

3. Drogen:

 • Droogtijd: Laat het oppervlak volledig drogen voordat je begint met stralen. Vocht kan ervoor zorgen dat het straalmiddel aan het oppervlak blijft plakken, wat de efficiëntie van het straalproces vermindert.
 • Droogmiddelen: Gebruik indien nodig luchtdrogers of verwarmingselementen om het droogproces te versnellen.

Ik wil graag advies

Inspectie van het oppervlak

Na het reinigen is het belangrijk om het oppervlak grondig te inspecteren. Dit omvat een visuele inspectie, een structuuranalyse en het uitvoeren van een teststraal. Volg deze stappen voor een nauwkeurige inspectie:

1. Visuele Inspectie:

 • Beschadigingen: Controleer het metalen oppervlak zorgvuldig op eventuele scheuren, gaten of andere beschadigingen. Deze zwakke plekken kunnen door het stralen verergeren en moeten worden gerepareerd voordat je begint.
 • Roestplekken: Let op roestplekken en andere corrosie. Hoewel stralen effectief is in het verwijderen van roest, kan ernstige corrosie het metaal verzwakken. 

> Bekijk hier tips voor het verwijderen van corrosie

2. Structuuranalyse:

 • Metaaldikte: Meet de dikte van het metaal om te bepalen of het sterk genoeg is om het straalproces te weerstaan. Dunne metalen kunnen door de impact van het straalmiddel worden beschadigd.
 • Metallurgische tests: In sommige gevallen, vooral bij industriële toepassingen, kan het nodig zijn om metallurgische tests uit te voeren om de sterkte en integriteit van het metaal te controleren.

3. Teststraal:

 • Proefstuk: Voer een teststraal uit op een klein, onopvallend deel van het oppervlak. Dit helpt om de juiste druk en straalmiddel te bepalen zonder het risico van schade aan het gehele oppervlak.
 • Aanpassingen: Pas de straaldruk en het type straalmiddel aan op basis van de resultaten van de teststraal. Dit zorgt ervoor dat je de meest efficiënte instellingen gebruikt voor het specifieke oppervlak.

"Een goede voorbereiding de sleutel is tot een succesvol straalproces. Door het oppervlak grondig te reinigen en zorgvuldig te inspecteren, zorgen je ervoor dat straalmiddelen hun maximale effectiviteit bereiken. Dit niet alleen verbetert het eindresultaat, maar verhoogt ook de veiligheid en duurzaamheid van het metalen oppervlak." - Sven Boonk, Straalexpert van Holland Mineraal

De volgende stap: kies het juiste straalmiddel voor het soort metaal

Het kiezen van het juiste straalmiddel is een van de belangrijkste stappen in het straalproces. Afhankelijk van het type metaal en de aard van de verf, kun je het meest geschikte straalmiddel selecteren. Elk straalmiddel heeft unieke eigenschappen die het effectiever maken voor specifieke toepassingen. Hier volgt een uitgebreide uitleg:

Type metaal en verf

Het type metaal en de soort verf zijn cruciaal bij het selecteren van het juiste straalmiddel. 

1. Metaalsoorten:

 • Staal en ijzer: Deze harde metalen vereisen een krachtig straalmiddel zoals Korund of Steelgrit om effectief verf en roest te verwijderen.
 • RVS (roestvrij staal): Voor RVS zijn zachtere straalmiddelen zoals Glasparels of SC Silicaat geschikt om te voorkomen dat het oppervlak wordt beschadigd.

2. Verftypes:

 • Olieverf: Dit type verf is vaak dik en hardnekkig, waardoor een krachtiger straalmiddel zoals Excellent Grit of Prominent Grit nodig kan zijn.
 • Latexverf: Voor het verwijderen van latexverf zijn veelzijdige straalmiddelen zoals Speedblast effectief.

Soorten straalmiddelen die toepasbaar zijn voor het verwijderen van verf op metaal

Er zijn diverse straalmiddelen beschikbaar die effectief verf van metaal kunnen verwijderen. Hieronder bespreken we de straalmiddelen die speciaal geschikt zijn voor deze taak.

Ik wil graag advies

Korund:

 • Gebruik: Ideaal voor harde metalen zoals staal en ijzer.
 • Eigenschappen: Zeer hard en kantig, perfect voor het verwijderen van hardnekkige verflagen.

Edel Korund:

 • Gebruik: Geschikt voor afwerkingen waarbij hoge eisen worden gesteld aan de zuiverheid van het straalmiddel.
 • Eigenschappen: Zuiverste soort ijzervrije electrocorund, vaak gebruikt in high-tech industrieën zoals luchtvaart en turbines.

Speedblast:

 • Gebruik: Veelzijdig, bruikbaar op hout, beton en staal.
 • Eigenschappen: Efficiënt voor roestverwijdering, verfstrippen en graffiti verwijderen.

Steelgrit

 • Gebruik: Perfect voor staal.
 • Eigenschappen: Scherpe deeltjes die diep in de verf snijden.

Excellent Grit:

 • Gebruik: Geschikt voor het verwijderen van oude verf, roest en graffiti van verschillende oppervlakken.
 • Eigenschappen: Krachtig en veelzijdig.

Prominent Grit:

 • Gebruik: Ontwikkeld voor staal.
 • Eigenschappen: Effectief voor roest- en verfverwijdering.

"Het kiezen van het juiste straalmiddel is enorm belangrijk voor een efficiënt en effectief straalproces. Het bepaalt niet alleen hoe grondig de verf en verontreinigingen worden verwijderd, maar ook hoe goed het metalen oppervlak wordt voorbereid voor verdere behandelingen. Een verkeerde keuze kan leiden tot onnodige slijtage en hogere kosten. Daarom is deskundig advies en het juiste straalmiddel essentieel voor optimale resultaten." - Johan Brink - Holland Mineraar

Eminent Grit:

 • Gebruik: Voor grondige oppervlaktevoorbereiding en verfverwijdering.
 • Eigenschappen: Krachtig en effectief.

Provine:

 • Gebruik: Ideaal voor kwetsbare oppervlakken (zie onderstaande video)
 • Eigenschappen: Zacht, maar effectief voor diverse materialen.

SC Silicaat:

 • Gebruik: Geschikt voor hout, beton en staal.
 • Eigenschappen: Veelzijdig en efficiënt voor diverse toepassingen.

Verf verwijderen met stralen: De laatste stappen

Nu je goed voorbereid bent en het juiste straalmiddel hebt gekozen, kun je beginnen met stralen. Hieronder vind je een stapsgewijze uitleg van het proces.

Instellen van de apparatuur

Stel de straalapparatuur in op de juiste druk en gebruik het correcte mondstuk voor het gekozen straalmiddel. De druk moet worden aangepast aan het type metaal en de dikte van de verflaag om schade aan het oppervlak te voorkomen.

Straaltechniek

Houd de straalpijp op een consistente afstand van het oppervlak en beweeg deze gelijkmatig om een uniforme verwijdering van de verf te garanderen. Begin met een lagere druk en verhoog deze indien nodig, vooral bij gevoelige of dunne metalen oppervlakken. 

> Lees hier hoe je per situatie de juiste straaltechniek gebruikt

Stralen

Het straalmiddel wordt met hoge snelheid tegen het geverfde oppervlak geblazen. De impact van de abrasieve deeltjes verwijdert de verf en andere verontreinigingen. Afhankelijk van de dikte en de hardnekkigheid van de verf kunnen meerdere passages nodig zijn.

Nabehandeling

Na het stralen moet het oppervlak worden gereinigd om resterend straalmiddel en loszittende verf te verwijderen. Dit kan met perslucht of een borstel. Het is ook belangrijk om het oppervlak snel te behandelen (bijvoorbeeld met een primer of coating) om opnieuw roesten te voorkomen.

Veilig aan de slag met stralen met deze tips

Nu je weet hoe je de juiste keuzes maakt bij het stralen, willen we je graag nog enkele belangrijke veiligheidstips meegeven.

Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM's)

Zorg ervoor dat je beschermende kleding draagt, inclusief een straalhelm, handschoenen en ademhalingsbescherming, om jezelf te beschermen tegen het inademen van stof en deeltjes.

Veiligheidsprocedures

Volg altijd de veiligheidsrichtlijnen van de straalapparatuur en zorg ervoor dat de werkruimte goed geventileerd is. Houd brandbare materialen uit de buurt van het straalgebied.

Verf verwijderen van metaal met de deskundigheid van Holland Mineraal

Het proces van verf verwijderen van metaal met straalmiddelen is een effectieve en efficiënte methode om metalen oppervlakken voor te bereiden op nieuwe coatings of andere behandelingen. Door de juiste straalmiddelen en technieken te gebruiken, kun je oude verf, roest en andere verontreinigingen veilig en grondig verwijderen.

Holland Mineraal biedt een breed scala aan straalmiddelen en deskundig advies om je te helpen bij elke oppervlaktebehandeling. Vertrouw op onze expertise voor de beste resultaten in verfverwijdering en andere straaltoepassingen.

Ik wil graag advies

 

Gepubliceerd op: 03 juli | Terug